18 februar 2020

Gostovanje Fulbrajtovih stipendista

U ponedjeljak 17.02.2020. našu školu su posjetile g-dja Ana Vujnović iz podgoričkog American Corner-a i Alexis Jahncke, Fulbrajt stipendistkinja koja ovu skolsku godinu provodi kao predavač na Univerzitetu Crne Gore.

IMG caf03e83d694bcc2f29b6c66d7acfadd V

Ovo gostovanje upriličimo svake godine, od 2014. tako da su naši učenici i ovog puta imali priliku da se u prvom dijelu ovog dvočasnog programa informišu o mogućnostima za studiranje na američkim koledžima, o polaganju TOEFL i ostalih ispita koje je neophodno položiti da bi se uopšte apliciralo za bilo koji Univerzitet, o djelatnostima tj. redovnim aktivnostima Američkog ćoška u Podgorici, Cetinju i Pljevljima pa su učenici pozvani da posjete ove čitaonice Ambasade SAD kako bi prisustvovali konsultacijama vezano za spone medju obrazovnim sitemima Crne Gore i SAD, prezentacijama na raznovrsne teme kako iz domena društvenih tako i prirodnih nauka, pozajmljivali knjige na engleskom jeziku i praktikovali razgovor sa izvornim gocornicima.

Upravo tako je protekao drugi dio ovog dogadjaja – u razgovoru naših učenika sa Alexis Jahncke koja ih je naročito zaintrigirala činjenicom da je poliglota već sa 22 godine i da je za to zahvalna svom peruansko, njemačko, švajcarskom i italijanskom porijeklu iako zapravo dolazi sa Floride. Učenici su imali brojna pitanja (na koja je lektorka strpljivo odgovarala) vezano za njene utiske o Evropi i raznim zemljama koje je posjetila na starom kontinentu, kako uči naš jezik, kakva su joj zapažanja o našem regionu, a onda o stilu života u njenoj domovini i vrijednostima savremene američke kulture. Neizbježan je bio i dio razgovora o Peruu, njegovom geografskom položaju, znamenitostima i asocijativnom toku na koji nas ta država pokreće.

Bilo je dakle ovo jedno 90minutno multikulturalno putovanje kroz druženje, edukaciju, praktikovanje govornih vještina engleskog jezika što je vrsta osvježenja nastave koju naši učenici apsolutno preferiraju zahvaljujući živom dijalogu,prijemčivim temama koje sami biraju, govorniku koji im je blizak po godištu a izuzetno darovit govornik i visoko obrazovan i obučen za pedagoški rad. Program je završen time što su nas naše gošće pozvale da ih organizovano posjetimo, naročiti učenici 3.razreda, 6.aprila na sajmu u podgoričkom hotelu Hilton gdje će predstavnici fakulteta iZ SAD-a vršiti detaljnu prezentaciju svojih ustanova.

Copyright © 2019 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić

Premium Joomla Templates