22 februar 2020

Dan maternjeg jezika

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar organizovan je dvodjelni program u kojem je učestvovalo preko 80 učenika.

 

jezzik 6

Interaktivnu radionicu Aktiva za crnogorsko-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost o značenju obilježavanja 21. februara, potrebi osavremenjavanja jezičke kulture i razvoju pismenosti u prostoru školske biblioteke osmislile su i realizovale profesorice Mirjana Savićević i Ivana Kecojević. Kroz uvodne prezentacije i kreativne radionice učenici su, uz medijaciju svojih profesorica, na sebi svojstven način predstavili afirmisanje višejezične komunikacije i potrebu za podsticanje multikulturalne bliskosti. Prisutni su ovom prilikom bili u prilici da uživaju u zvučnim rečenicama i vanvremenoj poeziji koju su njihovi drugari iz školskih klupa izgovarali i recitovali na svojim maternjim jezicima - ruskom, ukrajinskom, bjeloruskom, albanskom, makedonskom, njemačkom i rumunskom.

Lingvističku polifoniju dopunili su i prilozi na engleskom, italijanskom, njemačkom i francuskom koji se izučavaju tokom trajanja školovanja. U završnom dijelu dvočasovne radionice, učenici su kroz izradu crteža i panova predstavili svoj doživljaj jezika.

jezzik 1

Autorska tribina Željka Milovića, u organizaciji Aktiva pravne grupe predmeta, nije bila samo završna sesija putujuće promocije njegovog najnovijeg dijela “Ljudi iz grada bez vrati – (Ne)zaboravljeni Barani”, već i prilika da zainteresovani učenici od uvaženog gosta čuju mnoštvo informacija koje su vezane za njegov angažman u radijskom programu, štampanim medijima i elektronskim sredstvima javnog informisanja. Analiza bogate novinarske prakse, za koju se vezuju počeci određenih lokalnih medija i značajno uređivačko iskustvo u njima, Miloviću je poslužila kao uvod za ukazivanje na značaj njegovanja kulture sjećanja i izučavanje urbane istorije. Nezaobilazni publicista grada Bara, nagrađivani poeta, autor značajnih monografija i referentni esejista književnih i muzičkih kritika, pažnju prisutnih zaokupirao je veoma orginalnom interpretacijom događaja iz novije istorije našeg grada. Željko Milović je organizatorima ove tribine, profesorima Ivani Kovačević i Neđeljku Đuroviću, kao poklon upravi škole uručio svoju knjigu “Bar s druge strane ogledala” –piše prof. Neđeljko Đurović

Copyright © 2019 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić

Premium Joomla Templates