10 avgust 2020

Premijerni Erasmus + projekat

Nakon što su saopšteni rezultati selekcije projekata za 2020. godinu u okviru programa Erasmus+ iz oblasti KA2 Saradnja radi inovacije i razmjene dobre prakse, izvjesno je da će se projekat pod nazivom „Digitalne vještine za odrasle“ u kome je Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola jedna od sedam partnerskih organizacija sprovoditi u toj ustanovi od 1. novembra ove godine do 31. oktobra 2022. Glavni aplikant je Orbis Institut iz Bratislave, a ostale partnerske organizacije su Centro Integrado Publico de Formacion Profesional Misericordia iz Valensije, Metodo Estudios Consultores iz Viga (Španija), Uniao das Freguesias de Gondomar (Portugal), Privredna komora regije Tarsus (Turska) i Social Cooperative Enterprise Kiklada iz Sirosa (Grčka).

 

news-details

Realizacijom projekta ovog ranga, čiji je budžet 223.840 eura, a udio za barsku školu 26.195 eura, ta ustanova proširuje svoje djelatnosti i na rad sa odraslima i to u međunarodnim okvirima, jer se Ključna akcija 204  Erasmus+ programa tiče upravo Strateškog partnerstva za obrazovanje odraslih, a Škola je nedavno licencirana za andragoški rad. Svi kreatori ovog projekta, tj. predstavnici navedenih institucija (a za Srednju ekonomsko-ugostiteljsku školu je to Marta Nikolić, profesorica engleskog jezika) imali su na umu preporuke Savjeta Evrope u kojima se naglašava značaj cjeloživotnog učenja i sticanja ključnih kompetencija za rad u 21.vijeku kako bi se izbjegla marginalizacija određenih društvenih grupa  a među tih osam kompetencija su istaknute: digitalne vještine, svijest o sajber-bezbijednosti, kritičkom mišljenju i medijskoj pismenosti kao i komunikativnost pa će projekat kroz online kurseve upravo biti baziran na sticanju navedenih vještina kod 30 učesnika iz Bara, a po toliko i iz partnerskih, uz prethodnu adekvatnu obuku trenera i edukatora na partnerskim sastancima u svim zemljama učesnicama.

„Do ovakvih rezultata i poduhvata dolazimo permanentnim pohađanjem simpozijuma, foruma, obuka, konferencija iz oblasti obrazovanja, socijalnog preduzetništva, rada sa mladima širom Evrope, a sve to pod pokroviteljstvom Sacvjeta Evrope tj. SALTO platforme tako da su nam naši brojni Youthpass sertifikati donijeli, osim niza raznih kompetencija za rad u obrazovnoj ustanovi, i kontakte, tj. svojevrsno umrežavanje sa kolegama iz inostranstva i priliku da sarađujemo u ovom smislu. Mediji su o svim tim događajima već i izvještavali prepoznavši njihov značaj ali i naš rad koji nam obezbjeđuje da uvijek budemo na listi odabranih.

Predstoji nam izuzetno dinamični dvogodišnji rad na realizaciji ovog projekta, ali i na ostalim medjunarodnim i lokalnim koji su vec u toku. Konkretno, u ovom slučaju angažovana je i prof. turističke grupe predmeta Jelena Vlahović i školski ICT koordinator Aleksandar Vukazić, a biće neophodan i angažman gotovo čitavog kolektiva, velikog broja učenika kao i saradnja sa brojnim predstavnicima lokalne zajednice  čemu uvijek težimo”, navodi profesorica Nikolić.

Copyright © 2019 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić

Premium Joomla Templates