23 januar 2021

Projekat „Bridging Cultures“

U našoj školi je u toku implementacija projekta „Bridging Cultures“, koji je započeo 16.01. i realizuje se do 24.08.2021.g. Projekat se realizuje u kolaboraciji partnera United World College iz Mostara, Bosna i Hercegovina, Education Innovators Kosovo(NVO Obrazovne inovacije Kosovo)iz Mitrovice, Kosovo, NVO EDUFONS - Centar za cjeloživotno učenje iz Novog Bečeja, Srbija i naše škole JU Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole Bar, pod pokroviteljstvom Regionalne kancelarije za saradnju mladih RYCO, u okviru trećeg javnog poziva za projekte saradnje na Zapadnom Balkanu.

4 3

U okviru ovog projekta „mostove tolerancije i razumijevanja“ grade 32 učenika/ca i mladih učesnika/ca iz četiri države Zapadnog Balkana, iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Kosova. Zbog proglašene pandemije, međunarodna razmjena, koja je srž ovog i ovakvih projekata, nije moguća „live“, s toga su u realizaciju uključeni digitalni alati, putem kojih pokušavamo da mlade upoznamo i povežemo u okviru projekta, kako bi na kvalitetan način prenijeli i ostvarili ciljeve projektne ideje. Projektna ideja je da se postigne bolja komunikacija među mladima Zapadnog Balkana, da se bolje razumiju razlike kako u religijskom, kulturnom, umjetničkom, etičkom, istorijskom smislu, tako i kroz razumijevanje i prihvatanje razlika kada su u pitanju osjetljive društvene grupe. Kroz radionice: o prevenciji nasilja među mladima, interkulturalnoj komunikaciji, rasizmu, kolonijalizmu, ljudskim pravima, istoriji i organizovanjem debata na ove teme, mladi imaju priliku da iskažu svoje mišljenje i da nauče nešto novo, da shvate kako drugi ljudi iz različitih sredina razmišljaju, imaju priliku da sa vršnjacima iz različitih država pronađu zajedničke stvari.

3 1

Sa druge strane, učesnici/ce imaju priliku da steknu i nove vještine i znanja o pisanju projekta, menadžmentu projekta i podnošenju aplikacije. Djeca rade u timovima, čiji su članovi učesnici iz ove četiri države, a u cilju podsticanja saradnje , komunikacije, tolerancije, i uopšte društvene kohezije. Kao digitalne alate u funkciji komunikacije, učenja i saradnje koriste se aplikacije Mighty Networks, Discord, Slack i Zoom. Učesnici rade u prijepodnevnim časovima, dok im je za poslije podne organizovano tzv. Social event, koji obuhvata filmsko veče, „slobodni mikrofon“, literalno veče ili društvene igre, kao npr. „Werewolf“.

6

Poseban segment projekta je kulturni šou, koji pripremaju učesnici, da bi na specifičan način predstavili svoj kulturni identitet, koji njih kao mlade identifikuje, a povezuje sa istorijom zemlje i markira njihovu budućnost.

Selekciju za učestvovanje u projektu su prošli : Elma Useinović, Nina Krivokapić, Samra Mujanović, Enesa Sukić, Ksenija Žarković, Bulatović Stefan, Mitar Berilažić i Božidar Marđokić. Konkurs za učesnike je bio organizovan u junu 2020. i trajao je 7 dana, a mogli su se prijaviti učenici naše škole. Koordinatorka projekta za Crnu Goru je nastavnica Jelena Vlahović.

Copyright © 2019 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić

Premium Joomla Templates