INTERVET WB - PROFESIONALNA PRAKSA

U narednim sedmicama prenosimo vam utiske naših učenica Vuksanović Marije i Šobić Jovane sa profesionalne prakse koju obavljaju u Bolonji, Italija. Marija i Jovana su preko projekta INTERVET WB dobile stipendiju za obavljanje profesionalne prakse iz oblasti ekonomije, u trajanju od jednog mjeseca.

243403874 2196212110519620 9057059382260586084 n

PRIJAVA ZA UČESTVOVANJE U PROJEKTU
Kako proljeće inače asocira na buđenje, lijepe vijesti i lijepe početke, tako je nama donijelo mogućnost obavljanja jednomjesečne profesionalne prakse u Španiji. Prijava je bila sveobuhvatna, tražili su se brojni odgovori i informacije. Činilo nam se da naše šanse nijesu velike i da će ovo biti samo pokušaj, međutim,nadu nam ne može niko oduzeti.

Sastavile smo CV, snimile motivacione videe i pripremile svu dokumentaciju, koja je morala biti sadržana.
Da su čuda moguča i da se čekanje isplati, potvrdila je, za nas, u tom trenutku, najznačajnija vijest - IDEMO ZA ŠPANIJU!


Našoj sreći nije bilo kraja!

PRIPREME ZA PUT
Nakon opdređenog vremena, informisali su nas da je, zbog aktuelne pandemije, došlo do promjene destinacije- ni malo manje atraktivna Italija. Tačnije, crveni grad Bolonja. Nestrpljivo smo iščekivale dan polaska, plašile se odlaganja zbog zbog sve kompleksnije zdravstvene situacije.
Tokom avgusta mjeseca organizovana je i pripremna nastava iz italijanskog jezika, četiri puta sedmično, što nam je obezbijedila Privredna komora Crne Gore, kao partner u ovom projektu.
Prije polaska za Italiju, rečeno nam je da bi bilo poželjno da se vakcinišemo, tako da je nas šestoro u dogovoru sa roditeljima, uputilo zahtjev Institutu za javno zdravlje Crne Gore, pa su nam organizovali vakcinaciju vakcinom „Fajzer“, koja je u Evropi odobrena za djecu od 12 do 16 godina.
Krajem avgusta sve je potvrđeno, pazimo na zdravlje i pakujemo se za Bolonju. Bez obzira na vakcinaciju, prema važećim mjerama ulaska u Italiju, morali smo uraditi PCR test i popuniti PLF i DAFNE dokumenta.


DOLAZAK U BOLONJU

Bili smo pripremljeni da ćemo odmah po dolasku u Bolonju pet dana provesti u karantinu. Moramo priznati da nas ta informacija nije oduševila, jer smo jedva čekali da uživamo u čarima prelijepog grada, ali mjere opreza se moraju poštovati.
Prije polaska UNISER, kao organizator ove mobilnosti i vodeći partner projekta, obezbijedio je i džeparac za svakog učesnika, 280EUR. Za prvih pet dana karantina morali smo obezbijediti hranu i to smo mogli uraditi online, za šta smo utrošili tačno određen dio džeparca. Istog dana po našem dolasku, stigle su narudžbe, koje je donio i rasporedio organizator.

DOVEVIVO CAMPUS BOLOGNA MOVER
Oduševile smo se studio apartmanom, koji nam je prostorno bio i više nego dovoljan. Zbog uzuđenja nijesmo bile ni gladne ni žedne, već presrećne, jer smo osjećale da nas očekujuju više nego interesantani dani u bajkovitoj Bolonjii. Da se u svemu moze pronaći iskra radosti, potvrdili su dani provedeni u karantinu. Iako smo očajavali zbog činjenice da smo spriječeni da već od prvog dana uživano u čarima nove sredine, ispostavilo se da je vrijeme provedeno u izolaciji bilo više nego zanimljivo.
Upoznali smo nove drugare, uživali u zajedničkom pripremanju obroka, zabavljali se uz društvene igre, nesebično razmjenjivali školska iskustva. Zaista su dani neosjetno prolazili,vrijeme je bilo obojeno radošću i nadasve dinamično.


PRVI RADNI DAN
Polako smo se pripremali za ono što nas čeka nakon karantina - svako je dobio svog poslodavca, raspored putovanja i satnicu rada.


Prije izlaska iz karantina, opet smo uradili PCR test, radi dobijanja saglasnosti od lokalnih vlasti da se možemo slobodno kretati. U ponedjeljak smo dobili negativne testove i to je značilo da sjutra počinje naš prvi radni dan.MARIJA
Tokom boravka u karantinu, UNISER nam je organizovao online sastanke vezane za upute o radnom angažovanju i bliže nas upoznao sa lokalnim običajima, kulturom i drugim važnim pojedinostima.
Prije dolaska na posao osjećala sam napetost, opterećivala su me razmišljanja o tome kako ću se pokazati, da li ću sve uraditi kako treba...
Organizacija je bila na zavidnom nivou - po svakoga od nas je u dogovoreno vrijeme došao tutor iz UNISER-a koji nas je odveo do posla, pokazao nam gdje čekamo prevoz, kako se možemo vratiti do smještaja i šta je interesantno u okolini našeg radnog mjesta. Osim toga, upoznao nas je sa mentorom i bio nam podrška tog prvog radnog dana.
Mentor mi je pokazao šta je moj prvi zadatak, objasnio mi što je neophodno kako bih shvatila kako funkcioniše sve vezano za moje radno mjeto. Nije bilo teško, trebalo je da pristigla dokumenta razvrstam po sektorima i odjeljenjima, skeniram ih i vratim u fascikle. Iako se čini da nije naporno teško je stručnu dokumentaciju razvrstati, posebno na jeziku koji ne koristim često, dok mi je lakše bilo sa dokumentacijom na engleskom jeziku.
Bila sam ponosna i zadovoljna jer sam obavila sve što mi je mentor rekao, i otišla sam spokojna.


JOVANA
Nisam ni mogla da pretpostavim da će mi se ukazati prilika da profesionalnu praksu obavljam u Italiji. Oduševljenje i uzbuđenje nijesam mogla da sakrijem, konstantno sam zamišljala kako će ti dani izgledati, Bila sam nestrpljiva da što prije doživim novo i drugačije iskustvo. Odlučila sam da pruženu priliku iskoristim na najbolji mogući način, trudeći se da proširim vlastita znanja iz oblasti za koju se usmjeravam, ali i da naučim italijanski jezik, bliže upoznam kulturu i istoriju te prelijepe zemlje.
Firma “Tacchificio Monti” je malo udaljenija od mjesta u kojem smo odsjeli. Nalazi se u gradu Marzabotto i samim time mi je bilo drago što sam ujedno dobila priliku da uživam u ljepotama još jednog grada, pored Bolonje.

Da je sve organizovano na visokom nivou uvidjela sam već prvog radnog dana. Ujutru me je sačekala tutorka, koja mi je objasnila kako ću doći do firme, a zatim me dalje uputila kako ću se najjednostavnije orjentisati. Objasnila mi je gdje se nalaze željeznička i autobuske stanice, koje linije da koristim. Upoznala sam direktora kompanije, kao i ostatak kolektiva. Pričali smo o tome kako kompanija funkcioniše, koji oblici rada su zastupljeni.
Dali su mi par jednostavnijih zadataka, koje bih mogla da odradim prije nego što počnem da radim neke složenije. Jako su prijatni i komunikativni. Jezička prepreka je bila skoro pa neosjetna, budući da znam osnove italijanskog jezika. I oni se služe engleskim jezikom, što je dodatno pojednostavilo komunikaciju. Znala sam da ćemo se lijepo slagati vidjevši koliko imaju strpljenja kada je potrebno da se nešto posebno pojasni.
Prve zadatke sam odradila uspješno, pa su uslijedili i neki interesantniji, oko kojih mi je trebala asistencija prvih par puta. Radno mjesto mi se svidjelo već u prvih tridesetak minuta, a vjerujem da su i oni bili zadovoljni mojim angažovanjem.


Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić