O filmu “Preobražaj” iz ugla učenika

Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola je u saradnji sa NVO Bubulj realizovala edukativan filmski projekat “Preobražaj”, koji je naišao na veliko interesovanje javnosti. Tematika filma je vršnjačko nasilje, jedan od aktuelnih problema mladih. Pripremama za realizaciju projekta bavile su se profesorice Mirjana Savićević, Ivana Kecojević i Sanja Gačević sa Dejanom Senićem i njegovom ekipom preko godinu dana. Tematika filma je vršnjačko nasilje, jedan od aktuelnih problema mladih. Realizaciju projekta podržala je Opština Bar. Glumci su učenici i profesori Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole.

thumbnail 1638103434295 

Tim povodom smo anketirali učenike koji su glumili i dobili smo interesantne odgovore. Na pitanje šta su očekivali od ovog projekta, svi su se složili u jednom da nijesu očekivali ovoliko interesovanje za film. Koliko je projekat važan postalo  im je jasno na premijeri,koja se održala 10.11.2021.u Domu kulture. Shvatili su da su uradili nešto značajno  i da su na poučan način obradili goruću temu. Bili su i glumci i ,na neki način, kreatori filma jer su scene nasilja sami osmislili. Zato možemo reći da najveće zasluge za film pripadaju upravo njima, jer se tu posebno istakla njihova kreativnost.

 thumbnail 1638103434244

Bilo da su glumili nasilnike,žrtvu ili su imali neku drugu ulogu u filmu bili su važna karika u filmskom lancu gdje svi funkcionišu kao tim da bi projekat bio uspješno realizovan.Odakle baš oni u projektu?Kako su se osjećali tokom snimanja? Odgovore na ova i druga pitanja vezana za film dali su opširnije u svojim izjavama.Ovdje su izdvojeni samo  neki,nama zanimljivi, segmenti.

Adisa Avdić je glumila Jacu koju je maltretirala grupa učenika iz odjeljenja.Ona je izrazila zadovoljstvo što je mogla da da svoj doprinos u jednom ovako važnom projektu: “Film je prevazišao moja očekivanja.Mislim da smo svi ponosni  što  smo dio ovog tima.Sasvim slučajno sam ušla u cijelu priču.Bilo mi je neprijatno da odbijem profesoricu Mirjanu,pa sam odlučila da prihvatim poziv.Sada znam da sam donijela ispravnu odluku i ponosna sam na svoj izbor. Savjet mojim drugovima, budućim glumcima, jeste ne odbijajte prilike jer svaka od njih nosi sa sobom posebno iskustvo i otvara vrata za nove”.

Enesa Sukić, koja je imala priliku da se nađe u ulozi glavne nasilnice Hane bila je prilično skeptična jer se plašila da li će uspjeti da iznese ulogu kako treba zato što je po prirodi potpuno drugačija od Hane:

“Kada su me profesorice Ivana i Mirjana pozvale da glumim u filmu imala sam veliki strah da li ću uspjeti, budući da do sada nijesam imala prilike da učestvujem u nečemu sličnom…Na setu je uvijek bilo smijeha,šale,pozitivne energije i predivne saradnje.Dejan Senić nam je davao slobodu da unosimo novine u scenario,da se dogovaramo oko kadrova,odjeće…Ovo snimanje će mi ostati u divnom  sjećanju zbog sjajne atmosfere i  ekipe”.

Belma Nikezić,koja je takođe glumila nasilnicu kaže: “Za snimanje sam se prijavila sasvim slučajno.U početku nijesam znala da će to biti ovako ozbiljan projekat…Snimanje filma je prilično komplikovano.Međutim,uz šalu i profesionalnost cijelog tima vrijeme brzo prođe…Na premijeri sam bila mnogo uzbuđena i jedva sam čekala da vidim kako sve izgleda kada se kadrovi slože u film.Moram priznati da sam bila oduševljena”.

Nikoleta Đaković,koja glumi jednu od nasilnica u filmu,objašnjava: “Na snimanju mi je bilo lijepo zato što je ekipa bila sjajna pa smo se odlično provodili.Ovo je izuzetno iskustvo .Film je premašio moja očekivanja,a premijera je ostavila veoma jak utisak na mene”.

Dženan Skenderović,jedan od nasilnika u filmu, kaže da je već imao prilike da učestvuje u sličnim projektima: “Nije prvi put da glumim na filmu.Veoma sam zadovoljan krajnjim rezultatom i moram reći da je ovaj film premašio moja očekivanja.Radili smo kao tim i smatram da smo uspjeli da dočaramo  napisane scene. Imali smo slobodu da predlažemo  svoje ideje i da dorađujemo postojeće”.

Marija Nikotić,učenica koja sluša prezentaciju o nasilju ističe: “Snimanje filma je bilo jedinstveno iskustvo.Pored toga što smo se upoznali sa samim procesom stvaranja filma imali smo priliku da se zabavljamo i družimo.Sigurna sam da je svako od nas naučio nešto novo i uživao na snimanju”.

Alen Arslani je prvi put učestvovao u filmskom projektu.Ranije nije imao iskustva sa javnim nastupima: “Uživao sam u radu na filmu.Ekipa je bila sjajna i divno smo se provodili.Film je poučan i siguran sam da će se mnogi učenici, kada odgledaju film, zapitati da li možemo nešto da promijenimo ,da pomognemo žrtvama nasilja ili da promijenimo one koji imaju nasilno ponašanje”.

Emil Bibezić,učesnik prezentacije, kaže da voli da gleda dobre filmove: “Uvijek me zanimalo kako oni nastaju.Dobio sam mogućnost da se upoznam sa tim procesom.Iskoristio sam tu zanimljivu i nesvakidašnju priliku.Ponosan sam što sam učestvovao  u jednom ovakvom projektu.Zahvalan sam profesorima i  organizaciji NVO Bubulj što su me uključili u ovu interesantnu i edukativnu priču”.

Anida Alić i Selma Vukić,učesnice prezentacije, odlučile su  da ove godine budu dio filmske sekcije.Ubrzo su dobile zanimljivu ponudu od profesorica koje vode filmsku sekciju: “Snimiti film je pravi izazov.To je prilika koja se ne propušta.Nadamo se da ćemo imati još ovakvih projekata.Čast nam je što smo imale priliku da sarađujemo sa ovakvim profesionalcima kakvi su članovi NVO Bubulja”.

Anastasija Pavlović,još jedna članica ekipe koja sluša i komentariše vršnjačko nasilje kaže: “Ovo je bila prilika da naučim nešto novo i upoznam se sa procesom filmskog  stvaranja.Sam tekst me je oduševio još dok sam ga prvi put čitala.Ekipa koja je sa mnom radila bila je izuzetno zabavna”.

Ovo su samo neki od komentara naših glumaca,koji su pokazali da volja, ozbiljnost i upornost čine čuda.Oduševljenje ,entuzijazam i  avanturistički duh su uvijek prisutani kod članova filmske sekcije  i nikad ne jenjavaju.A  to je dobar znak! Možda ih ubrzo opet vidimo na velikom bioskopskom platnu u nekom novom filmskom poduhvatu.

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić