Milan Popović u SEUŠ održao ogledni čas na temu Mediteranska kuhinja

Ogledni čas u korelaciji kuvarstva i restoraterstva, na temu Mediteranska kuhinja – priprema i serviranje, uz prisustvo medija, održan je u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi. Nastavno osoblje iz grupe predmeta kulinarstva i usluživanja, u sastavu Radoš Vlašković, Goran Pješčić i Miodrag Markoč, asistiralo je svom nekadašnjem učeniku Milanu Popoviću u demonstraciji preko 10 novih tehnika kuvanja.

Vrhunski kulinar i gastronom Milan Popović, sa trenutnim zvanjem Superacht Chef (engl. glavni kuvar na megajahtama), ujedno i veoma uspješni takmičar u podvodnom ribolovu, prisutnim učenicima je, pored prikaza aktuelnih kulinarskih tehnika, održao i izuzetno motivaciono predavanje. Nakon skoro jednosatnog obraćanja i odgovaranja na brojna pitanja učenika, Popović je svoje profesionalno iskustvo sticano širom Evrope predstavio kao jedno veliko putovanje koje i dalje traje i u kome su najvažniji predanost svojoj profesiji, poznavanje stranih jezika i prevashodna etičnost u odnosu prema svojim konzumentima. Tokom svog obraćanja, na kome bi pozavidjeli i iskusniji predavači, Popović se prisjetio svog pokojnog profesora Nikole Jovića i iskazao veliku zahvalnost upravi škole na čelu sa direktorom Milisavom Joksimovićem, kao i sponzorima ovog događaja, na mogućnosti da se putem ovakvih događaja mladim nadama kuvarstva daje vjetar u leđa.

Ogledne aktivnosti u kuhinji obuhvatile su i preko 15 stavki i tehnika kuvanja koje su neophodne u budućem radu mladih kulinara, tako da su tokom skoro petosatne demonstracije obuhvaćene sve osnovne kulinarske tehnike – od obrade svježih namirnica, mesa i ribe, preko raznih priprema voća i povrća, kao i do održavanja higijene i sigurnosti u kuhinji kao veoma izazovnog radnog prostora.

“Serviranje mediteranskih delicija obavljeno je i uz prethodno posluživanje koktela, koje su u pratnji profesora Gorana Pješčića, spravljali učenici koji su za svoja umjeća bili nagrađivani na takmičenjima u regionu. Tokom glavnog posluženja, pored orginalnih aranžiranja Popovića, koje je sa svojim učenicima propratio profesor Pješčić, asistirao je i profesor Erif Liković.

Za kompletnu pripremu kuhinjskog prostora i animaciju učenika, uz profesora Miodraga Markoča, kao i za organizaciju događaja i ostvarivanje kontakata sa sponzorima bio je zadužen profesor Radoš Vlašković. Sponzori ovog događaja, pored glavnog predavača Milana Popovića, uz inventar i namirnice, bili su hotel ‘Princess’ i restoran ‘Portofino’ za poklonjeni inventar, dok su neophodne namirnice donirali Mladen Milašević, ribarnica ‘M-FISH’ i diskont pića ‘Kika’“, kazao je u ime organizatora događaja professor Neđeljko Đurović.

Učenici koji su spremali mediteranski meni bili su: Halimić Haris, Elmin Duraković, Samra Bećirović, Semir Smailović, Andrej Knapić i Anida Kurgaš (odjeljenje I-4, smjer gastronom), Petar Branković, Danilo Milović, Jožef Keminješ (odjeljenje II-4, smjer gastronom), Katarina Berilažić, Tea Marđonović, Marija Pepđonović, Din Kurgaš, Adijan Muratović, Smail Količić, Alen Arslani (odjeljenje III-4, smjer gastronom), Damir Kalač, Adnan Sijarić (odjeljenje III-5, smjer kuvar), Eva Ćetković, Sanja Vučićević i Nikola Pejaković (odjeljenje IV5, smjer gastronom), dok su svoje barmenske vještine iskazali Azerina Spahić, Mihailo Durutović (odjeljenje I-6), Adnan Softić (odjeljenje II-6), Emina Beharović i Alen Dapčević (odjeljenje III-6), svi sa smjera konobar.

Čast da uživaju u kulinarskoj čaroliji, koja je inače i pripređena kao tematska aktivnost u sklopu obilježavanja Dana škole JU SEUŠ Bar, imali su članovi školskog odbora, nastavni kadar koji je ranije predavao Milanu Popoviću i članovi nastavnih aktiva koji su realizovali ovaj ogledni čas.

Ovaj vid saradnje sa nekadašnjim učenicima koji su postali uspješni u svojim životnim pozivima započeli su nedavno penzionisana profesorica Vesna Vulić i sadašnji koordinator Alumni kluba ustanove profesor Neđeljko Đurović. Ovakvi edukativni sadržaji najbolje potvrđuje da se nastavni rezultat mjeri kreativnošću i profesionalnim uspjehom bivših učenika i, kako napomenu profesor Pješčić, „da je znanje znanje dati“

Medijski prikaz ovog događaja biće emitovan u ponedeljak, 14. marta sa početkom u 16.45 h na nacionalnom javnom servisu RTCG i to kroz desetominutni prilog u sklopu emisije „Dnevna soba“ sa voditeljkom Dajanom Golubović Pejović.

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić