Učenička posjeta barskom odsjeku Državnog arhiva

Povodom obilježavanja tradicionale manifestacije „Neđelja arhiva“ učenici JU Srednje   ekonomsko-ugostiteljske škole Bar juče su posjetili Državni arhiv – Arhivski odsjek Bar.

IMG 20220603 122744843 1

Dvadeset učenika prvog razreda obrazovnog programa Ekonomski/a-tehničar/ka bili su u prilici da se na neposredan i praktičan način upoznaju sa svim značajnim aspektima arhivske djelatnosti. Učenici ovog obrazovnog programa u okviru modula Administrativno poslovanje nastavno su obradili ishod koji se odnosi na odabir, smještaj i čuvanje arhivske građe, tako da su tokom ove posjete bili u prilici da još jednom sagledaju značaj djelovanja Državnog arhiva i neporcjenjivost pisanog nasljeđa koje se u njemu čuva.

Tokom jednosatnog predstavljanja institucije i odgovaranja na učenička pitanja, samostalni savjetnik Zoran Đakonović prisutne je upoznao i sa radom osjeka na poslovima evidencije, kontrole, zaštite i preuzimanja arhivske građe od područnih državnih organa i lokalne samouprave, kao i od javnih preduzeća i fizičkih lica. Posebnu pažnju prisutnih učenika privukla je arhivska građa koja se proistekla iz djelovanja obrazovnih ustanova sa područja Bara, kao i najstariji primjerci zapisa iz arhivskog fonda. Đakonović je apostrofirao značaj ahivske djetnosti za naučno-istraživačke poduhvate i pravno-dokazne radnje, kao i stručnu pomoć koju pružaju stvaraocima i držaocima registraturske i arhivske građe tokom njenog sređivanja i komplementiranja.

Na kraju posjete, učenicima su uručeni simbolični pokloni koji su namjenski izrađeni za ovu manifestaciju pod sloganom „Čuvajmo arhive“.

Stručnu posjetu i obilazak učenicima JU SEUŠ Bar u pratnji prof. Neđeljka Đurovića omogućila je i osmislila Jasmina Rastoder, načelnica arhivskog odsjeka Bar. 

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić