Digitalne vještine za odrasle

U Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi danas su prezentovani besplatni on line kursevi za sticanje digitalnih vještina za odrasle. Projekat pod nazivom “Digit All” – “Digitalizuj sve” Erasmus + programa realizuje barska SEUŠ sa još šest partnera iz pet država. Koordinatorka, profesorica Marta Nikolić i profesorica Jelena Vlahović, koje su uz profesora Aleksandra Vukazića radile na projektu, upoznale su predstavnike lokalne zajednice sa ciljevima i očekivanim rezultatima kursa koji se sastoji iz tri nivoa – Bezbjednost, Informatička pismenost i Komunikacija i saradnja.

 marta nikolic seus

 

“Uspjeli smo, u kratkom roku, da obučimo blizu 70 polaznika koji su stekli sertifikate za svaki od kurseva. Pretpostavljam da istim tempom idu i naši partneri. S obzirom da će ovaj projekat biti vidan na platformi Erasmus-a, naše škole i svih partnera, u perspektivi očekujem da se broj polaznika mjeri hiljadama, po cijeloj Evropi. Naši su kursevi posebno prijemčivi za polaznike iz regiona, a razlog je, naravno, jezik”, saopštila je za Radio Bar i Bar Info Marta Nikolić, koordinatorka projekta.

Današnjoj prezentaciji prisustvovali su predstavnici opštinskih sekretarijata, obrazovnih institucija, turističke i pomorske djelatnosti, državnih i privatnih preduzeća, medija… Nikolić je zadovoljna odzivom, a kao posebno značajno ističe prisustvo predstavnika Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) i jednog inostranog učesnika.

 seus prezentacija projekta04

“ZZZCG je naš glavni partner i ciljna grupa, jer će nezaposlenima i te kako biti od koristi ovakav vid unaprjeđenja”, smatra Nikolić dodajući da su kursevi besplatni, kao i da je za njih jedino neophodno slobodno vrijeme.

“Posebno me raduje prisustvo Osiana Lejtona (Ossian Leighton), po vokaciji istoričara. On je već dvije godine volonter američkog Mirovnog korpusa koji je dodijeljen OŠ “Mrkojevići”, a sa kojim smo pokrenuli saradnju, jer nam mnogo znači da u nastavi engleskog jezika imamo ‘izvornog govornika’”, sa zadovoljstvom ističe Nikolić.

Poražavajući je podatak, kako naglašava naša sagovornica, što u Evropskoj uniji 43% stanovništva loše vlada digitalnim tehnologijama.

“Ovaj nam je projekat i dodijeljen sa ciljem uticaja na umanjenje tog procenta, pogotovo među odraslima, gdje se kreira određena društvena marginalizovanost, odnosno, isključenost iz digitalnih sadržaja i komunikacija”, objašnjava ona.

“Digitalizuj sve” projekat će razviti digitalne vještine kod odraslih učenika bez digitalnih kompetencija ili kojima je ona na niskom nivou, a u cilju poboljšanja prilika za kvalitetnije obrazovanje i život uopšte, kao i dobijanje sertifikata u Evropskom okviru.

Link projekta 

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić