Državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti turizma i ugostiteljstva

Državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti turizma i ugostiteljstva, održano je od 6-8.05.2022.g., u Budvi, u prostorijama JU SMŠ „Danilo Kiš“, a u organizaciji Centra za stručno obrazovanje Crne Gore.

Treći transnacionalni sastanak "Digitalizuj Sve"

Treći transnacionalni sastanak "Digitalizuj Sve" projekta odrzao se u Gondomaru (Portugal) a domaćin je bila partnerska organizacija União das Freguesias. Našu školu predstavljala je koordinatorka ovog projekta Marta Nikolić, a svih 7 partnerskih organizacija imale su po jednog ili više predstavnika.

Digitalizuj.Me - Generation Unlimited imaGen Ventures izazov za mlade

Učenici naše škole, Davud Bahović, Marija Vuksanović, Jovana Šobić, Sara Bakić i Teodora Gašić, ušli su u TOP 5 Generation Unlimited imaGen Ventures izazova za mlade, pod pokroviteljstvom UNICEF-a, ING Group i NU Digitalizuj.Me, sa svojim rješenjem za problem nedovoljne informisanosti i edukacije djevojčica i djevojaka o posljedicama Humani Papiloma virusa (HPV). Djeca su osvojila novčanu nagradu od 2000EUR, koju će iskoristiti za dalji razvoj rješenja problema, u naredna tri mjeseca.

TURISTICKI TEHNICARI PUTUJU ZA POLJSKU, SPANIJU I GRCKU

Projekat INTERVET WB, u okviru programa Erasmus+, ima za cilj stvaranje mogućnosti za mobilnost učenja u centrima za obuku Zapadnog Balkana i poboljšanje mobilnosti učenja u oblasti stručnog obrazovanja i osposobljavanja. Da bi postigli taj cilj, projekat predviđa sprovođenje aktivnosti i to: mobilnost učenika u stručnom obrazovanju i izgradnju kompetencija stručnog kadra u oblasti stručnog obrazovanja. Partner iz Crne Gore je Privredna komora Crne Gore, a vodeći partner UNISER, Italija.

Erasmus+ Job Shadowing – INTERVET WB 4-8.04.2022. Dordrecht, Nizozemska

U okviru projekta INTERVET Western Balkans Erasmus+ programa, nastavnica turističke grupe predmeta Jelena Vlahović, je odabrana da bude jedna od troje predstavnika iz Crne Gore, tokom projektne aktivnosti Job Shadowing, koja se odvijala od 4-8.04.2022.g. Domaćin aktivnosti je bio Da Vinci College iz Dordrecht-a, Nizozemska. Partner u projektu iz Crne Gore je Privredna komora Crne Gore , a projekat je podržan od strane Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i inostranih partnera Uniser i Da Vinci College. U projektu učestvuju sedam država Evropske unije i šest država Zapadnog Balkana. Crnogorski tim nastavnika su predstavljali i koleginica Milica Šćepanović Živković, SSS „Sergije Stanić“, Podgorica i kolega Mehdija Adrović, JU Srednja stručna škola Berane.

Mladi u kreiranju bezbjednijeg društva

U okviru projekta „Prepoznaj, prijavi i pomogni“, posvećenog problematici nasilja među mladima, u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar mr Tamara Jovićević, potpredsjednica Međunarodne policijske organizacije Crne Gore (IPO Montenegro) održala je interaktivno predavanje na temu „Uloga i značaj mladih u kreiranju bezbjednijeg društva“.

U školi niz aktivnosti povodom Svjetskog dana zaštite potrošača

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite potrošača u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar realizovan je niz planskih aktivnosti.

Milan Popović u SEUŠ održao ogledni čas na temu Mediteranska kuhinja

Ogledni čas u korelaciji kuvarstva i restoraterstva, na temu Mediteranska kuhinja – priprema i serviranje, uz prisustvo medija, održan je u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi. Nastavno osoblje iz grupe predmeta kulinarstva i usluživanja, u sastavu Radoš Vlašković, Goran Pješčić i Miodrag Markoč, asistiralo je svom nekadašnjem učeniku Milanu Popoviću u demonstraciji preko 10 novih tehnika kuvanja.

Vrhunski kulinar i gastronom Milan Popović, sa trenutnim zvanjem Superacht Chef (engl. glavni kuvar na megajahtama), ujedno i veoma uspješni takmičar u podvodnom ribolovu, prisutnim učenicima je, pored prikaza aktuelnih kulinarskih tehnika, održao i izuzetno motivaciono predavanje. Nakon skoro jednosatnog obraćanja i odgovaranja na brojna pitanja učenika, Popović je svoje profesionalno iskustvo sticano širom Evrope predstavio kao jedno veliko putovanje koje i dalje traje i u kome su najvažniji predanost svojoj profesiji, poznavanje stranih jezika i prevashodna etičnost u odnosu prema svojim konzumentima. Tokom svog obraćanja, na kome bi pozavidjeli i iskusniji predavači, Popović se prisjetio svog pokojnog profesora Nikole Jovića i iskazao veliku zahvalnost upravi škole na čelu sa direktorom Milisavom Joksimovićem, kao i sponzorima ovog događaja, na mogućnosti da se putem ovakvih događaja mladim nadama kuvarstva daje vjetar u leđa.

Ogledne aktivnosti u kuhinji obuhvatile su i preko 15 stavki i tehnika kuvanja koje su neophodne u budućem radu mladih kulinara, tako da su tokom skoro petosatne demonstracije obuhvaćene sve osnovne kulinarske tehnike – od obrade svježih namirnica, mesa i ribe, preko raznih priprema voća i povrća, kao i do održavanja higijene i sigurnosti u kuhinji kao veoma izazovnog radnog prostora.

“Serviranje mediteranskih delicija obavljeno je i uz prethodno posluživanje koktela, koje su u pratnji profesora Gorana Pješčića, spravljali učenici koji su za svoja umjeća bili nagrađivani na takmičenjima u regionu. Tokom glavnog posluženja, pored orginalnih aranžiranja Popovića, koje je sa svojim učenicima propratio profesor Pješčić, asistirao je i profesor Erif Liković.

Za kompletnu pripremu kuhinjskog prostora i animaciju učenika, uz profesora Miodraga Markoča, kao i za organizaciju događaja i ostvarivanje kontakata sa sponzorima bio je zadužen profesor Radoš Vlašković. Sponzori ovog događaja, pored glavnog predavača Milana Popovića, uz inventar i namirnice, bili su hotel ‘Princess’ i restoran ‘Portofino’ za poklonjeni inventar, dok su neophodne namirnice donirali Mladen Milašević, ribarnica ‘M-FISH’ i diskont pića ‘Kika’“, kazao je u ime organizatora događaja professor Neđeljko Đurović.

Učenici koji su spremali mediteranski meni bili su: Halimić Haris, Elmin Duraković, Samra Bećirović, Semir Smailović, Andrej Knapić i Anida Kurgaš (odjeljenje I-4, smjer gastronom), Petar Branković, Danilo Milović, Jožef Keminješ (odjeljenje II-4, smjer gastronom), Katarina Berilažić, Tea Marđonović, Marija Pepđonović, Din Kurgaš, Adijan Muratović, Smail Količić, Alen Arslani (odjeljenje III-4, smjer gastronom), Damir Kalač, Adnan Sijarić (odjeljenje III-5, smjer kuvar), Eva Ćetković, Sanja Vučićević i Nikola Pejaković (odjeljenje IV5, smjer gastronom), dok su svoje barmenske vještine iskazali Azerina Spahić, Mihailo Durutović (odjeljenje I-6), Adnan Softić (odjeljenje II-6), Emina Beharović i Alen Dapčević (odjeljenje III-6), svi sa smjera konobar.

Čast da uživaju u kulinarskoj čaroliji, koja je inače i pripređena kao tematska aktivnost u sklopu obilježavanja Dana škole JU SEUŠ Bar, imali su članovi školskog odbora, nastavni kadar koji je ranije predavao Milanu Popoviću i članovi nastavnih aktiva koji su realizovali ovaj ogledni čas.

Ovaj vid saradnje sa nekadašnjim učenicima koji su postali uspješni u svojim životnim pozivima započeli su nedavno penzionisana profesorica Vesna Vulić i sadašnji koordinator Alumni kluba ustanove profesor Neđeljko Đurović. Ovakvi edukativni sadržaji najbolje potvrđuje da se nastavni rezultat mjeri kreativnošću i profesionalnim uspjehom bivših učenika i, kako napomenu profesor Pješčić, „da je znanje znanje dati“

Medijski prikaz ovog događaja biće emitovan u ponedeljak, 14. marta sa početkom u 16.45 h na nacionalnom javnom servisu RTCG i to kroz desetominutni prilog u sklopu emisije „Dnevna soba“ sa voditeljkom Dajanom Golubović Pejović.

Bolesti zavisnosti i kako se (izboriti) sa njima 

Tokom Mjeseca borbe protiv bolesti zavisnosti desetak učenika naše škole sa mentorkom prof.Anom Barjaktarović,učestvovali su u realizaciji projekta „Bolesti zavisnosti i kako se(izboriti) sa njima“,u organizaciji NVO „Povjerenje“.Učenici su u toku ovog projekta, koji se sastojao od šest radionica ,mogli čuti, od eminentnih stručnjaka iz Beograda, Novog Sada,Podgorice i Bara, sve što ih je interesovalo  u vezi  sa bolestima zavisnosti,kao npr.adolescenti i bolesti zavisnosti,zavisnost od kockanja –uzroci i posledice, bolesti zavisnosti i kriminal ,metode liječenja zavisnika od psihoaktivnih supstanci, metode liječenja zavisnosti od kockanja,vrste droga i njihov uticaj na organizam,vještine koje treba razvijati kako bi savladali probleme na koje nailazimo i dr. 

Page 1 of 54

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić