30 oktobar 2020

PREDUZETNIŠTVO – STIL ŽIVOTA

U želji da učenicima online nastavu učine što zanimljivijom, i da, sa druge strane, ne ostanu uskraćeni za informacije iz oblasti preduzetništva i mogućnostima ispoljavanja kreativnosti i inovativnosti kroz ovu oblast privređivanja, nastavnice Vesna Vulić i Jelena Vlahović su organizovale prvo online gostujuće predavanje iz modula Preduzetništvo za obrazovne programe Turistički tehničar/ka i Ekonomski tehničar/ka. Jednosatno predavanje je pratilo 30 učenika/ca iz II i IV razreda. Gostujući predavač je bio mr Nikola Mićunović, direktor NVO Studentski biznis centar, koji je učenicima/ama na veoma pitak i transparentan način predstavio projekat BY LEAP - Balkans Youth: Linking Education, Abilities and Partnership potential in regional employment practice, kao i sve mogućnosti za srednjoškolce, koje su dostupne u narednom trogodišnjem periodu realizacije projekta.

 

online predavanje 1

Umjesto prenošenja utiska nastavnica o ovom prvom online gostovanju, prenosimo integralno utiske naših učenika:

Dario Marstijepović, II-1: Današnje predavanje je na mene ostavilo pozitivne impresije. Potvrdio sam neke stvari koje sam znao i, naravno, saznao dosta novih, zanimljivih i korisnih informacija. Drago mi je što je, čak i pod ovakvim uslovima, naša škola pokazala odgovornost i sposobnost da organizuje online okupljanje povodom ove teme. Ako nam situacija bude dozvolila, vjerujem da ćemo imati jos ovakvih okupljanja, ali uzivo. Takodje bih pohvalio danasnjeg predavaca, na prikazanom entuzijazmu i harizmi.

Nora Vuksanović, II-1: Predavanje kojem sam prisustvovala je bilo edukativno i poučno. Informisana sam o svim predstojećim događajima i takmičenjima vezanim za preduzetništvo. Predavanje me je takođe naučilo šta stvarno znači biti preduzetnik. Utisci su sve u svemu pozitivni, jer bez prezentacije ne bih znala o nekim projektima.

Milana Tomović, IV-4: Današnje izlaganje Nikole Mićunovića bilo je izuzetno sadržajno i interesantno. Upoznao nas je sa detaljima vezanim za preduzetništvo uopšte, kao i sa svojim iskustvima vezanim zaovu oblast. G-din Mićunović je saopštio sopstvene stavove kada su biznis ideje i planovi u pitanju i savjetovao kako da doprinesemo kreativnosti pri stvaranju novih ideja u poslovanju. Korisni su nam i savjeti koje nam je dao u vezi izbora daljeg obrazovanja i budućeg zanimanja. Bilo je pravo zadovoljstvo slušati pametnog, orazovanog, energičnog i elokventnog mladog šovjeka, čiji je put obrazovanja i uspjeha ono što treba da slijedimo, pogotovo kao budući potencijalni preduzetnici.

Vladana Dragović, IV-4: Danas smo moje odjeljenje i ja mogli da prisustvujemo jednoj predivnoj online prezentaciji, koju je izlagao gospodin Nikola Mićunović. On je svoju prezentaciju u vezi preduzetništva predstavio na najljepši način, držeći nam pažnju svih 45 minuta. Uspio je da u nama probudi volju i želju za samostalnošću i razvijanjem biznis ideja. Imali smo priliku da iz ovog današnjeg izlaganja naučimo o osnovnim karakteristikama ...i realnim dešavanjima na polju preduzetništva. Najveći podsticaj je taj što imamo priliku da povećamo znanje, da upoznajemo nove ljude, družimo se i putujemo. Bilo nam je veoma drago slušati mladog entuzijastu, koji zna da zainteresuje ne samo mene već cijelu grupu, koja ga je sa velikom pažnjom slušala.

Marija Vuksanović, II-1: Danas smo imali priliku da slušamo mladog, uspješnog preduzetnika Nikolu Mićunovića. Trenutno je zaposlen u NVO-u Studenski biznis centar, koji nudi razne mogućnost za mlade preduzetnike. Ali ne samo za studente već i za srednjoškolce. Predstavljeni su nam neki od bitnih događaja i projekata u kojima možemo i mi da učestvujemo, kao što su: „Škola preduzetništva“ i ‚‚Zarobi dublje, proširi brazde''. Objašnjeno nam je koliko mogućnosti postoji u našoj državi i da je potrebno da vjerujemo u svoju ideju i širimo svoje vidike. Smatram da je bitno da se prijavljujemo i učestvujemo u raznim događajima i upoznajemo nove ljude koji nam mogu pomoći. Dopao mi se način prezentovanja, bilo je interesantno i dobili smo neke nove infotmacije kojima trebamo da se koristimo. Planiram da se prijavim za „Školu preduzetništva“, koja se organizuje u januaru mjesecu.

Valentina Ivović, II-1: Predavanje kojem sam prisustvovala bilo je poučno i interesantno. Saznala sam sve o projektu BY LEAP i njihovim aktivnostima. Saznali smo koji su ključni izazovi i dileme u preduzetništvu, ko su ključni akteri razvoja preduzetništva. Prezentacija nam je dala prave primjere o preduzetništvu.

Vesna Vulić

Jelena Vlahović

Copyright © 2019 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić

Premium Joomla Templates