Predavanje o savremenim bezbjedonosnim prijetnjama

 U okviru tematskih aktivnosti o bezbjednosti u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar održano je predavanje o savremenim bezbjedonosnim prijetnjama.

20211203 161121

Predavač mg Ivan Pekić, predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore i doktorant bezbjednosti iz oblasti terorizma i organizovanog kriminala, grupi od dvadeset učenika saopštio je teorijske i praktične aspekte u vezi raznih oblika terorizma, poput bioterorizma, sajber terorizma, narkoterorizma i dr. Učesnici ove interaktivne prezentacije bili su u prilici da čuju ne samo značajne, već i aktuelne informacije u vezi najopasnijih terorističkih organizacija i njihovih vođa.

 Nakon predavanja i saopštavanja odgovora na velik broj pitanja, tokom kojeg je i učestvovao Momčilo Šćekić, sekretar IPO Crne Gore, učenicima je data anketa od 11 pitanja koja je u sebi obuhvatila sve bitnije segmente savremenog terorizma.

U vezi definisanja pojma terorizma preko 70% učenika dalo je njegov primjeren opis, dok njih 65% nije znalo šta je to bioterorizam. Sa pojmom deradikalizacije povratnika sa stranih ratišta upoznato je bilo samo 20% ispitanika, dok je njih 65% dalo potvrdan odgovor u vezi spremnosti države Crne Gore da odgovori na ovaj i slične bezbjedonosne izazove. 75% anketiranih je kao ključne razloge za odlazak na strana ratište, kao i nastanak ekstremnih oblika ponašanja, navelo vjerska i politička ubjeđenja, dok je njih 80% istaklo da egzistencijalni uslovi nijesu isključivi okidač za ove pojave. 

Početne analize ove ankete potvrdile su i dosadašnja ispitivanja da mlade veoma interesuju edukativne radionice u vezi vršnjačkog nasilja, sajber kriminala, hibridnog ratovanja, političkog nasilja i trgovine ljudima.

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić