Global Innovation Challenge 2021

Zahvaljujući osnivanju Junior Achievement Montenegro, ove godine su crnogorski učenici dobili priliku da učestvuju na takmičenjima u organizaciji Johnson&Johnson, Junior Achievement Europe i INJAZ Al-Arab. U pitanju su dva velika takmičenja za srednjoškolke i srednjoškolce, od 15 do 18 godina, a to su: 

 

National Innovator Challenge – Innovation World

1. DigiEduHack EU: STEMEduHack - Jonson&Jonson: Product of the Future - Evropski hakaton na kojem je učestvovalo 10 timova srednjoškolaca. 

2. Global Innovation Challenge - Globalni hakaton na kojem je učestvovalo 10 timova srednjoškolki (isključivo), odabranih među prijavljenim školama tri svjetske regije: 1) Amerike: Sjeverna Amerika (NA) i Latinska Amerika (LATAM), 2) Evrope, Srednjeg Istoka i Sjeverne Afrike (EMEA)  i  3) Azije i Pacifika(APAC).  

Inicijativa ova dva takmičenja se fokusira na održivosti, inovacijama, preduzetništvu, digitalnim vještinama, a cilj je promocija STEM edukacije i karijernih mogućnosti, kao i pružanje novih i kreativnih rješenja za određeno pitanje iz širokog spektra zdravstvenih i drugih problema. 

Ovogodišnji Global Innovation Challenge za temu je imao pronalaženje rješenja za poboljšanje zdravstvenih prilika u lokalnoj zajednici. Učesnici su trebali na transparentan, zanimljiv i konkretan način da identifikuju problem i izazove koji postoje u zajednici i pruže inovativno rješenje, koje ne postoji u posmatranoj zajednici. Djeca su prema propozicijama, rad predstavila kroz kraći video/prezentaciju, na engleskom jeziku. 

Pobjednice Global Innovation Challenge-a za region EMEA i jedna od tri svjetske inovacije u području unaprijeđenja zdravstva su učenice naše škole Marija Vuksanović, III razred, OP Ekonomski tehničar/ka i Sara Drašković, II razred, OP Turistički tehničar/ka, s idejom  „How to Prevent Viruses“, koja se bavi aktuelnim i veoma ozbiljnim problemom prevencije tinejdžerki od infekcije HPV virusom.  

Druga ideja iz naše škole, koja se visoko kotirala, ali nije ušla u prve tri EMEA lider inovacije je „Mommy Milk“, učenica iz IV razreda, OP Turistički tehničar/ka, a tim čine Anđela Ičević, Anđela Rovčanin, Aldijana Bajramović i Iva Orlandić. Djevojke su istakle problem nedostupnosti majčinog mlijeka za svu novorođenčad, kao glavnu zaštitu od bolesti, najprirodniju hranu i osnovu za zdrav emocionalni razvoj čovjeka. 

Naš pobjednički tim će imati jednosatni zoom-sastanak i mentorstvo istraživača kompanije Jonson&Jonson. Osim ove nagrade, kompanija J&J je obezbijedila i poklon paket sa proizvodima J&J i novčanu nagradu, kao i potvrdu o učestvovanju.  

Pobjedničku video-prezentaciju možete pogledati u nastavku. 

https://www.youtube.com/watch?v=BI0wBtZfy90

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić