Mladi u kreiranju bezbjednijeg društva

U okviru projekta „Prepoznaj, prijavi i pomogni“, posvećenog problematici nasilja među mladima, u JU Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi Bar mr Tamara Jovićević, potpredsjednica Međunarodne policijske organizacije Crne Gore (IPO Montenegro) održala je interaktivno predavanje na temu „Uloga i značaj mladih u kreiranju bezbjednijeg društva“.

IMG 20220318 163229687

Prisutni učenici imali su priliku da se upoznaju sa nacionalnom i međunarodnom legislativom koja proklamuje prava i položaj mladih u društvu, tako da su na primjeren način predstavljeni Zakon o mladima Crne Gore, Svjetski akcioni program za mlade, Rezolucija UN-a Savjeta bezbjednosti 2250, UN Strategija za mlade 2030 i Amanska deklaracija mladih. Tokom jednoiposatne aktivnosti Jovićevićka je stavila akcenat na definisanje ciljeva održivog razvoja, kao i na ulogu mladih u kreiranju bezbjednijeg društva. Sveobuhvatna analiza Nacionalne strategije održivog razvoja do 2030. godine predstavljena je đacima kroz obrazlaganje glavnih strateških ciljeva koji se odnose na demografska kretanja i smanjenje demografskog deficita, podsticaj inkluzivnog i kvalitetnog obrazovanja, pospješivanje aktivnog odnosa ključnih aktera prema održivom razvoju, stimulisanje rasta zaposlenosti i socijalne inkluzije, poboljšanje položaja kulture zbog njenog uticaja na duhovni, društveni i ekonomski razvoja našeg društva, kao i unaprijeđenja socio-ekonomskog razvoja svih jedinica lokalne samouprave.

Okupljenim srednjoškolcima prezentovani su i rezultati istraživanja sprovedeni na teritoriji Crne Gore tokom 2021. godine, koje su realizovali NVO Nomen i agencija Defacto iz Podgorice. Statistički iskazi ovog istraživanja predstavili su savremene bezbjednosne izazove koji u najvećoj mjeri pogađaju mlade, tako da su kroz procentualnu zastupljenost jasno istaknuti uticaji  (ne)zaposlenosti, ekonomske nejednakosti, nacionalnog ekstremizma, vjerskog radikalizma i raznih obika diskriminacije.

Kao jedan od posebnih zaključaka, koji je najčešće pominjan od strane 35 učesnika ovog događaja, odnosio se na neraskidivu vezu između politike i bezbjednosti. Većina učesnika saopštila je da bi se oni osjećali znatno sigurnijim ukoliko bi postali politički aktivni. Ovo stanovište obrazlagano je dosadašnjom praksom po kojoj je članstvo u nekoj od partija omogućavalo zaposlenje nakon završenih studija, kao i veću ekonomsku sigurnost koja je proizilazila iz zapošljavanja u organima državne uprave, lokalne samouprave ili u nekoj od javnih službi. Učenici su ukazali i da se u kriznim situacijama, poput današnje, često krše prava zaposlenih.

Najaktivnijoj učesnici i učesniku ovog interaktivnog predavanja mr Ivan Pekić, predsjednik IPO Montenegro i Momčilo Šćekić, generalni sekretar uručili su prigodne nagrade.

U nastavku projekta „Prepoznaj, prijavi i pomogni“ predviđeno je zajedničko predavanje predstavnika Uprave policije i Centra za socijalni rad i staranje Bar, dok će učenici JU SEUŠ Bar biti i u prilici da se upoznaju sa radom i projektima Omladinskog centra Bar.

 

Copyright © 2021 Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola. All Rights Reserved 

Design by Aleksandar Vukazić